maandag 16 juni 2008

Ding 21


My Discoveries
Ik heb geprobeerd tags te maken in de catalogus van OB Amsterdam en bij OB Deventer. In beide catalogi was de functie (tijdelijk?) niet actief?
De volgende dag nog eens gedaan en toen werkte het, simpel.
In de literatuur worden al diverse toepassingen genoemd om de tags te gebruiken: inspelen op actuele gebeurtenissen (bv. voetbalboeken waarvoor nu extra belangstelling zal zijn de tag EK 2008 hangen) ; hulpmiddel bij collectievorming (gaten in de collectie vinden of juist extra kopen op domeinen waar veel tags worden uitgedeeld); gebruikers kunnen Wensenlijstje van nog te lezen titels maken. (flexibeler dan in bicat).
Volgens verwachting zal MyDiscoveries binnenkort ook op de overijsselcatalogus worden geactiveerd.
Ik vermoed dat de winst voor de bibliothecaris (gerichter met de collectie omgaan) vooral zal gelden voor bibliotheken met een lokale skin, zij kunnen de tags op hun systeem 'beheren', in hun activiteiten verwerken en gericht publiciteit geven aan hun klanten.

Worldcat
Tsjonge jonge, wat springt worldcat toch actief in op de nieuwe ontwikkelingen. Tags kunnen uitdelen, lijstjes maken, uit titelbeschrijf-lay-outs kunnen kiezen incl. instructiefilmpje op youtube (handig om deze titelbeschrijvingen over te nemen in librarything), rss, een blog maken, zoeken in worldcat vanuit google of yahoo enz., achter de bibliotheeknaam een knop Stel uw vraag..aan aladin.
Aan het zoekresultaat mag nog gesleuteld worden, want als ik zoek op kauwen / kauwen vogels / kauwen vogel, dan komen er verschillende resultaten. Dat is een stuk afstemming tussen de aanleverende catalogi –wat ik weet van de aquabrowser moet dat in de broncatalogi netjes gemaakt worden, maar welke catalogusafdeling..... wanneer.... enz.enz.enz.
-zoek in worldcat naar kauw-
En al die functies staan in worldcat op een redelijk overzichtelijk scherm en met een Nederlandse interface.
Oke, je moet er weer even in thuis raken. Maar je ziet een groot aantal 23dingen deelnemers al via het 23dingen account lijstjes heeft gemaakt, dus het werkt.
Wat zou het mooi zijn als in worldcat naast de aladin-knop de zoek&boekknop zou staan. Een uitdaging voor VOB en OCLC om dit te bereiken.
Voor de klant staan er dan 2 eigentijdse catalogi beschikbaar: de aquabrowser voor de lokale en provinciale collecties en bestanden , en worldcat daarnaast.

1 opmerking:

23 Dingen zei

Goed bestudeerd obdigi! Vwb de tags en de lijstjes geloof ik dat MyDiscoveries in staat is om ALLE lokale aquabrowsers met elkaar te koppelen, zodat je ook van tags van anderen kan profiteren.

En ja, het zou een mooie droom zijn die uitkomt als die twee nu eens zouden samenwerken. Je bent wel goed op de hoogte, dus ik denk dat je ook wel weet dat er veel belangen op het spel staan en dat er ook wel meer bij komt kijken dan een technische koppeling. Maar een AquaCat zou wel wat fraais kunnen opleveren!